به گزارش راهبرد معاصر؛ زیست مسالمت آمیز در کنار همسایهها همواره به عنوان یکی از فاکتورهای کلیدی، احساس رضایت میان شهروندان محسوب میشود. بر اساس یافتههایی که خبرنگار مهر مبادرت به انتشار آن نموده است، میانگین نمره رضایت شهروندان تهرانی از روابط میان همسایگان ۶۵ از ۱۰۰ است. میزان رضایت شهروندان از روابط میان همسایگان در محله در مناطق جنوبی تهران بیشتر از نیمه شمالی شهر است.
مقایسه مناطق نیز نشان میدهد که مناطق ۱۹، ۲۰ و ۲۱ دارای بیشترین رضایت و منطقههای ۳، ۱ و ۵ دارای پایینترین سطح رضایت هستند. لیکن در همه مناطق، میانگین نمره رضایت شهروندان بالاتر از حد متوسط است.
در بین محلههای تهران، سرخهحصار (۱۳)، شوش (۱۵)، سیزدهآبان (۲۰)، دولتخواه شمالی (۱۹) و دانشگاه شریف (۲۲) بالاترین نمره رضایت را به خود اختصاص دادهاند. کمترین میزان رضایت نیز به محلههای محمودیه (۱)، داوودیه (۳)، مرادآباد (۵)، اباذر (۵) و امامزاده قاسم (۱) مربوط است.
در کل ۳۳۵ محله بررسی شده، نمره رضایت از روابط میان همسایگان در ۲۹۹ محله بالاتر از حد متوسط بوده و بقیه محلات نمرهای پایینتر داشتهاند.
بر اساس یافتههای تجربی، پیوندهای همسایگی نیازمند محیطهای ارزشیای است که در آن، ارزشهای اجتماعگرایانه بر ارزشهای فردگرایانه غلبه داشته باشد. با رشد روزافزون شهرنشینی و تشکیل کلانشهرها، جامعه شهری بیش از هر زمانی با مسئله زوال محله یا همسایگی مواجه شده است.
رشد شتابان شهر همراه با غلبه فضاهای مجازی و توسعه روابط مجازی در شهرهای مدرن، علاوه بر اینکه گرمی روابط اجتماعی را در شهرها کاهش و زمینه بیگانگی جمعی را فراهم آورده، اهمیت اجتماعی مکان و هویتهای محلی از جمله همسایگی را شدیداً تضعیف کرده و پیوندهای همسایگی برخی از کارکردهای مشترکی که همسایگان در بهبود زندگی یکدیگر میکردند، امروزه به دست نهادهای اجتماعی مانند بانک، مدرسه، دانشگاه، مؤسسات عمومی و خدماتی انجام میشود.
در پیمایش رصد کیفیت زندگی شهری که به تازگی داده های آن منتشر شده است، به موضوع بافت اجتماعی و فرهنگی محله و تعاملات شهروندان پرداخته شده است. ارزیابی افراد از نوع روابط مردم محله، ارتباط مردم با فروشندگان محله، رضایت از یکدست بودن جمعیت از نظر قومی و فرهنگی و وجود افراد معتمد در محله برای حل مشکلات محلی از جمله مواردی است که در این بخش مطرح شده و نظر شهروندان در مورد هر یک پرسیده شده است.
رضایت از افراد معتمد و شناخته شده برای حل مسائل محلهای
یکی از سازوکارهای سنتی رفع اختلافات و حل مشکلات جمعی، بهرهگیری از افراد شناخته شده محلی است. با توجه به اطلاعات به دست آمده، به نظر میرسد این سازوکار در محلههای شهری قدرت چندانی ندارد، زیرا میانگین نمره کل شهر تهران در این مورد ۳۷ از ۱۰۰ است. در این بعد منطقههای ۲۰، ۱۲ و ۲۲ بیشترین میزان رضایت را از وجود افراد معتمد محلی داشتهاند و کمترین میزان رضایت هم در مناطق ۶، ۳ و ۱۰ گزارش شده است. در میان محلات تهران، بیشترین میزان رضایت از وجود افراد معتمد در محله از سوی ساکنان سپهر (۲)، آپادانا (۵)، هفتحوض (۸)، فرحزاد (۲) و شهران شمالی (۵) گزارش شده است. در مقابل ساکنان محلههای نفت (۵)، جنتآباد جنوبی (۵)، کاووسیه (۳)، کوهسار (۵) و شهرزیبا (۵) کمترین میزان رضایت را اعلام کردهاند. در مجموع ۳۳۵ محله، ۸۴ محله رضایت از وجود افراد معتمد و شناخته شده برای حل مسائل محلی در محلهشان را بالاتر از متوسط ارزیابی کردهاند.
رضایت از یکدست بودن مردم محله (قومی و فرهنگی)
رضایت از یکدست بودن قومی و فرهنگی مردم محله از جمله موارد بررسی شده در پیمایش رصد کیفیت زندگی شهری است. به طور کلی میزان رضایت شهروندان از یکدست بودن مردم محله در کل شهر ۴۴ از ۱۰۰ یعنی پایینتر از حد متوسط است. بیشترین میزان رضایت در منطقههای ۱۹، ۲۰ و ۱۷ وجود دارد و در مقابل کمترین میزان رضایت را نیز ساکنان منطقههای ۱۰، ۲۱ و ۱۵ ابراز کردهاند. در بین محلات تهران، بیشترین رضایت به محلههای سپهر (۲)، خانیآباد شمالی (۱۹)، نیاوران (۱)، هفتحوض (۸) و حشمتالدوله (۱۱) اختصاص دارد. کمترین میزان رضایت نیز از محلههای خلیجفارسجنوبی (۱۸)، صفا (۱۳)، افسریه شمالی (۱۵)، مخصوص (۱۱) و شهدای گمنام (۱۴) گزارش شده است. از مجموع ۳۳۵ محله بررسی شده نمره رضایت ۱۱۲ محله بالاتر از حد متوسط است.